Hjälp till EU-migranter

(Uppdaterad torsdag 20 mars)

Brand i EU-migranternas tältläger – ingen bor just ni i tältlägret.

Idag (2017-03-20) brann det under eftermiddagen i EU-migranternas tältläger. Två tält, sängar m.m. är nedbrunnet. I söndags reste ett antal EU-migranter hem till Rumänien och de två EU-migranterna som tidigare bott i tältlägret flyttade under söndagen in i husvagnarna där det nu fanns plats till dem. Igen är skadad vid branden. Orsaken till branden är oklar. Hälsningar /David Blondell

(Uppdaterad torsdag 16 mars)

Debattartikel i SLA innehåller fel.

Idag (2017-03-16) finns en debattartikel i SLA signerad P-O Elfstrand, där det talas om att det idag inte bor någon i tältlägret. Det är fel. Just nu bor två personer där. Under det gångna året har det bott ca 7-15 eu-migranter där. I några veckor ytterligare bor ca 12 eu-migranter i husvagnar. Vänliga Hälsningar/David Blondell

David Blondell 2

David Blondell
david.blondell@elimkyrkanskovde.se

Flera engagerade – men det du kan göra behövs!

Det är många som jobbar med att stötta EU-migranterna i Skövde. Ett stort tack till alla er som hjälper till på ett eller annat sätt. Om du vill vara med och engagera dig är du varmt välkommen! Det finns uppdrag du kan göra hemifrån och det finns sådant du kan göra tillsammans med andra i ett team. Hör av dig om du vill komma med och göra skillnad!

Från de fattigaste delarna av EU

I Skövde har stadsbilden förändrats precis som i många andra städer i Sverige. Utanför affärer och köpcenter sitter personer med en pappersmugg framför sig. Gemensamt för de EU-migranter vi möter här i Sverige är att de kommer från de fattigaste delarna av EU. Hemma saknar de t.ex. ofta rinnande vatten eller toalett i husen. De ekonomiska och politiska förändringarna som skett de senaste årtiondena i de fattigaste EU-länderna har skapat avgrundslika skillnader mellan de som har pengar och de som är fattiga i deras hemländer. Korruptionen är gör att sjukhusbesök och tandvård är mycket kostsamma.  Om den som söker vård inte har med ett extra kuvert med pengar får man helt enkelt ingen hjälp.

P1370923 (2)

Ingen ska behöva frysa ihjäl!

Hösten 2014 startades en nätverksgrupp av personer som inte längre stod ut med att gå förbi människan bakom pappersmuggen.

– I takt med att vi förstod att EU-migranterna inte skulle åka hem till Rumänien under vintern bestämde vi oss att organisera arbetet för att göra skillnad, berättar David Blondell, pastor i Elimkyrkan i Skövde och en av initiativtagarna till nätverket. Han förklarar vidare:

– Det är inte okej att någon ska behöva frysa ihjäl här i Skövde!

Hösten 2104 köptes två husvagnar in som används som krisbostad under årets kallaste månader.

Organiserat arbetet i tre arbetsgrupper. Stöd här – hjälp där!

Alla kyrkor här i Skövde har under lång tid arbetat med till exempel missbrukarstöd och hjälp för hemlösa. Arbete som riktar sig till EU-migranter innebär många nya utmaningar för alla som arbetar med de här frågorna i Sverige.

Arbetet är organiserat i tre grupper:
Grupp 1 har arbetar med akutboende.
Grupp 2 arbetar för att ligga ett steg före i hjälpen till EU-migranterna. Det kan till exempel handla om sjukvård men även enklare form av utbildning.
Grupp 3 arbetar för att förändra situationen i Rumänien på ett långsiktigt plan genom ekonomiskt stöd till hjälporganisationer i landet. Under hösten 2015 påbörjas ett arbete i staden där flera av de EU-migranter som bor i Skövde kommer ifrån.

Mer information

Vill du veta mer om nätverket eller anmäla intresse för att bli volontär kan du kontakta David Blondell (se kontaktinfo ovan) alternativt besöka Elimkyrkans Gudstjänst, söndagar kl. 11:00. Elimkyrkans café öppnar kl. 12:30.